Translate

Mittwoch, 13. Juli 2016

Kolač sa makom i kajsijom-izuzetno ukusan i lako se sprema


Ako još možete naći na pijačnim tezgama kajsije, iskoristite priliku da napravite ovaj zaista ukusan kolač sa makom i kajsijom. Sveže kajsije su bogate vodom, zbog toga su veoma osvežavajuće. Sadrže puno kalijuma, a veoma malo natrijuma zbog čega se preporučuju svima sa visokim krvnim pritiskom. Siromašne su kalorijama zato smeju i dijabetičari da jedu, kao i oni koji žele sačuvati vitku liniju. Narandžasto-žuta boja "mesa" kajsije bogata je karotinom, koji jača vid, kosu, kožu, nokte, a u organizamu se pretvara u vitamin A, koji čuva od kardiovaskularnih i malignih bolest.
Sastav:Za testo:
  • 380 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 200 ml mleka
  • 50 g šećera
  • 45 g maslac
  • prstohvat soli
Osim toga:
  • 750 g sveže kajsije ili zamrznute
Za preliv:
  • 150 g mlevenog maka
  • 80 g šećera
  • 150 ml mleka
  • 500 g svežeg krem sira
  • 400 ml kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 4 kapi aromatičnog ulja od badema (gorki badem aroma)
  • 1 kesica praška za sos od vanile / ili 1 kesica puding od vanile 
  • prstohvat soli
Za gornju koru/ mrve:
  • 100 g maslac
  • 100 g šećer
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g brašno
Ovako se priprema:
1.  Napravimo testo od sastojaka, kao za kiselo testo. Kvasac stavimo u jednu šolju mlakog mleka, dodamo 1 kašikuci šećera i 2 kašikice brašna. Ostavimo na toplom mestu da poraste i pomešamo sa ostalim sastojcima. Testo prekrijemo čistom kuhinjskom krpom i ostavimo na toplom mestu oko pola sata. 
2. Za to vreme operemo kajsije, zatim stavimo ih u vrelu vodu 2-3 minuta. Ocedimo, kajsije prepolovimo, izvadimo koštice i skinemo kožu.

3. Kada je testo naraslo, lagano i vazdušasto istresemo i još jednom dobro umesimo. Tepsiju podmažemo sa mašću, pospemo brašnom i oklagijom razvijemo testo. Stavimo u tepsiju i ostavimo još 10 minuta da naraste.
4. Za to vreme napravimo drugo testo. Maslac pomešamo sa šećerom, dodamo vanilin šećer, zatim brašno. Istrljamo testo izmedju dlanova, ne treba da bude glatko, nego da grudvičasto.
5. Na kraju napravimo preliv. sameljemo mak, pomešamo sa šećerom ( ovo se može uraditi na samom poćetku/ samleti mak). Prelijemo sa vrelim mlekom, pomešamo i vratimo malo na vatru da povri, zatim ostavimo da se ohladi.
Krem sir ( ako koristite svež sitan sir, tada dobro izgnječite sa viljuškom), pavlaku, 2 žumanceta pomešamo sa šećerom, dodamo kapi arome badema i prašak za vanilin sos ili prašak za puding od vanile. Sve pomešamo. 2 belanceta ulupamo sa prstohvat soli u čvrstu penu i dodamo kremu od maka i sira. Polako pomešamo.
6. Masu od maka i sira stavimo na koru u tepsiji, izravnamo. Preko poredjamo kajsiju, zatim preko izmrvimo testo- uzmemo testo i izmedju dlanova trljamo.
Stavimo u unapred zagrejanu rernu, 180 ili u rerni sa ventilatorom na 160 stepeni. Pečemo oko 45 minuta.
Ostavimo da se ohladi i isečemo na jednake kocke.






Prijatno!






 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen