Translate

Samstag, 2. Juli 2016

Kremčorba od kelerabe

Još kao mala obožavala sam u leto da jedem kelerabu iz bašte moje bake. Kao mlada biljka veoma je sočna, meka i ukusna, ima ukus kao srce od kupusa. Jela sam je uglavnom svežu i nisam ni znala da je ovo povrće rudnik gvožđa i vitamina C. Danas naravno znam, da keleraba ima minimalno kalorija, daje osećaj sitosti, reguliše metabolizam, snižava loš holesterin, jača imunitet, neutrališe dejstvo slobodnih radikala itd. Mladi listovi i stabljika takođe se koriste, sadrže mnoštvo vrednih vitamina i minerala. Pre svega je koristim za salatu, tako se sačuvaju važni sastojci. Veoma često pravim od nje krem čorbu kao i prilog uz meso. Kelerabu ( i ostalo povrće) ne mešam sa drugim vrstama povrća, jer čorba treba da ima ukus kelerabe, kako i sam naziv kaže.
Ova krem čorba je gotova za 20 minuta i ne zahteva puno rada. Veoma je kremasta, ima ukus kelerabe, a slatka pavlaka daje joj "svilenkast" karakter. Ako je služimo sa kockicama prženog hleba (croutons), tada daje još veći osećaj sitosti. Možemo je služiti i sa prženim kockicama slanine, tada je pravi delikates. :) Donja slika je baš sa croutons i prženom slaninom.
Probajte ovaj recept i vi da spremite, ne treba vam puno sastojaka, a veoma je ukusna.
Sastojci za 4 osobe:
  • 2 veće, mlade kelerabe
  • 2 glavice crnog luka (srednje veličine)
  • 500 g krompira
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika maslaca
  • 1 litar supe od povrća ( može i 1 lit. vode+jedna kockica za supu od povrća)
  • 100 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 1 veza peršuna
  • so, biber, oraščići (muskat)
Ovako se priprema:
1. Crni luk očistimo, operemo i isečemo na sitne kocke. Očistimo, operemo i isečemo na kocke kelerabu i krompir.
2. Zagrejemo ulje i dodamo crni luk. Dinstamo dok luk ne postane staklast. Dodamo maslac i kelerabu i krompir i dinstamo oko 2-3 minuta.
3. Dodamo supu, poklopimo i kuvamo na tihoj vatri oko 20 minuta.
4. Ceo sadržaj čorbe sa štap mikserom ispiriramo. Dodamo slatku pavlaku i ako je potrebno, malo vode.
5. Peršun operemo, osušimo i sitno iseckamo, 3/4 dodamo u čorbu. vratimo tek da provri, zatim još jednom umutimo štap mikserom da bude penasta.
Služimo u unapred zagrejanim, dubokim tanjirima. Preko pospemo sa seckanim peršunom.
Ako imamo pržene kockice hleba ili pržene kockice slanine stavimo preko na krem čorbu.


Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen