Translate

Mittwoch, 13. Juli 2016

Mákos-túrókrémes kelt tészta sárgabarackkal

Érdemes kihasználni az alkalmat, ameddig még kapható az árusoknál sárgabarack és megkóstolni, élvezni ezt az illatos barackos kelt tésztát. A barack ellenálhatalan savanykás íze és a mákos-túrós-vaníliás aróma a puha tésztán annyira tetszett a családnak, hogy alig lehetett leállni az evéssel. Másnapra három kocka maradt és be kell vallanom, az íze talán még intenzívebb volt, mint az előző nap. Mivel fagyasztott barackkal is finom, elhatároztam, hogy barackszezon után is sütni fogom.
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
  • 380 g liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 200 ml tej
  • 50 g cukor
  • 45 g vaj
  • csipetnyi só
 Azonkívül:
  • 750 g sárgabarack (lehet fagyasztott is)
Az öntethez:
  • 150 gr darált mák
  • 80 g cukor 
  • 150 ml tej
  • 500 g krém túró
  • 400 ml tejföl
  • 2 tojás
  • 100 g cukor
  • 4 csepp keserű mandula aróma 
  • 1 zacskó vanília - krém por (esetleg vanília puding por)
  • csipetnyi só
A tetejére:
  • 100 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 150 g liszt
Így készül: 
1.  A kelt tésztát a hozzávalókból szokásos módon elkészítjük. Letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelsztjük. 
2. Ez idő alatt megmossuk a barackot, forró vízben 2-3 percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a vízet. Félbe vagjuk, kivegyük a magját és lehúzzuk a bőrét. 
3. Amikor a tészta megkelt újból átgyúrjuk. A tepsit megkenjük zsírrak, kissé meghintjük liszttel és a kinyújtott tésztát belehelyezzük. Kb. 10 percig hagyjuk kelni.
4. Ez idő alatt elkészítjük a tésztát a kalács tetejére. A margarint összekeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a lisztet és összemorzsoljuk a tésztát. Félretsszük.
5. A darált mákot összekeverjük a cukorral és leforrázzuk a tejjel, majd az egész masszát még egyszer felforraljuk. Levegyük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A krém túrót összekeverjük a tejfölel és a cukorral és a 2 tojássárgájával. Hozzáadjuk a keserű mandula arómát és a vanília-krém port (vagy a vanília puding port). A 2 tojás fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük és óvatossan a krém közé keverjük.
6. A mákos-túrós masszát egyenletessen a tésztára öntjük és befedjük a fél barackokkal. A gyümölcs vágott fele felfelé nézzen. Rászorjuk a félretett tésztamorzsát. Előremelegített sütőben 180 fokon, illetve légkeverős sütőben 160 fokon kb. 45 percig süssük.
A tepsiben hagyjuk kihülni. Egyforma kockákra szeleteljük, amikor már egészen kihült.







Jó étvágyat!


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen