Hozzávalók:
A kelt tésztához:
- 380 g liszt
- 20 g friss élesztő
- 200 ml tej
- 50 g cukor
- 45 g vaj
- csipetnyi só
- 750 g sárgabarack (lehet fagyasztott is)
- 150 gr darált mák
- 80 g cukor
- 150 ml tej
- 500 g krém túró
- 400 ml tejföl
- 2 tojás
- 100 g cukor
- 4 csepp keserű mandula aróma
- 1 zacskó vanília - krém por (esetleg vanília puding por)
- csipetnyi só
- 100 g vaj
- 100 g cukor
- 1 vaníliás cukor
- 150 g liszt
1. A kelt tésztát a hozzávalókból szokásos módon elkészítjük. Letakarjuk és meleg helyen kb. 30 percig kelsztjük.
2. Ez idő alatt megmossuk a barackot, forró vízben 2-3 percig állni hagyjuk, majd leöntjük róla a vízet. Félbe vagjuk, kivegyük a magját és lehúzzuk a bőrét.
3. Amikor a tészta megkelt újból átgyúrjuk. A tepsit megkenjük zsírrak, kissé meghintjük liszttel és a kinyújtott tésztát belehelyezzük. Kb. 10 percig hagyjuk kelni.
4. Ez idő alatt elkészítjük a tésztát a kalács tetejére. A margarint összekeverjük a cukorral és vaníliás cukorral, hozzáadjuk a lisztet és összemorzsoljuk a tésztát. Félretsszük.
5. A darált mákot összekeverjük a cukorral és leforrázzuk a tejjel, majd az egész masszát még egyszer felforraljuk. Levegyük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A krém túrót összekeverjük a tejfölel és a cukorral és a 2 tojássárgájával. Hozzáadjuk a keserű mandula arómát és a vanília-krém port (vagy a vanília puding port). A 2 tojás fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük és óvatossan a krém közé keverjük.
6. A mákos-túrós masszát egyenletessen a tésztára öntjük és befedjük a fél barackokkal. A gyümölcs vágott fele felfelé nézzen. Rászorjuk a félretett tésztamorzsát. Előremelegített sütőben 180 fokon, illetve légkeverős sütőben 160 fokon kb. 45 percig süssük.
A tepsiben hagyjuk kihülni. Egyforma kockákra szeleteljük, amikor már egészen kihült.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen