A mai receptem nem hús nélküli, de csirkehúsból készül a bőr nélkül és ez egy fontos fehérje forrás a szervezet számára. A fehérje fontos a növekedéshez és fejlődéshez, idősebb korban viszont csontritkulás megelőzésében segít. B vitaminokat és A vitamint is tartalmaz és szelént például, amely nagyon fontos nyomelem.
Amikor először tálaltam fel ezt az ételt, azt mondta a család: "Máskor is főzzél ilyen finomat. De ne várjunk rá sokáig." :)
Hozzávalók 4 személyre:
Töltött csirkemellhez:
- 4 bőr néküli csirkemell ( kb. 150 g egyenként)
- 4 szelet sonka/ gépsonka
- 4 szelet emmentali sajt
- 2 tojás
- 80 g liszt
- 100 g zsemlyemorzsa
- 1 citrom
- szerecsendió,
- chili -só, bors
- olaj a sütéshez
- 800 g krumpli (amely nem fől szét)
- 1/4 fej endívia saláta ( ha kisebb fej akkor 1/2 fej)
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 4-5 retek
- 1 kávés kanál Dijon- mustár
- 300 ml alaplé (tyúkleves kocka)
- 2 - 3 kanál fehér borecet
- 2 kanál olíva olaj
- chili-só, cukor,
- 150-160 g uborka
- 1 citrom
- 1 kávéskanál eltett-gyömbér ( ha nincs, akkor friss gyömbért használjunk)
- 2 főtt tojás
- 200 g joghurt
- 2 kávéskanál kapribogyó
- 1 kávéskanál dijoni mustár
- 3-4 friss kapor
- chili-só
1. A csirkemell fileéket megmossuk, egy papírkendővel szárazra töröljük. Hosszában, kissé ferdén bevágjuk, kinyitjuk, mint egy könyvet. Gyengén olajozott átlátszó fólia közé tesszük és laposra kiklopfoljuk. A húsra helyzzük rá a sonkát és a sajtot. Vissza ráhajtjuk a mell szabadon levő részét.
Megszórjuk csili-sóval (csili és tengerisó keveréke) és borsozzuk. Nem kell összetűzni.
A tojást kissé felverjük, adunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót és cirtom reszelt héját. A húst először a lisztben, majd a tojásban forgatjuk meg és végül a morzsába mártjuk meg.
Az olajat melegítsük fel és tegyük bele a húst, közepes tűzön minden oldalról aranysárgára süssük. Egy papírtörölközőre tegyük a kisült húst és csilisóval ízés szerint szórjuk meg.
2. A krumlit alaposam mossuk meg és forrásban levő sós vízben főzzük meg. Közben a retket tísztítsuk meg és szeljük vékony szeletekre. Az endívia salátát tísztítsuk meg, mossuk meg és engedjük a vízet lecsorogni. Éles késsel vágjuk vékony csíkokra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk vékony kockákra. Tegyük serpenyőbe és kb. 150 ml vízzel dinszteljük puhára, amíg a víz el nem fől.
Ha a krumli megfőtt, leöntjük róla a vízet, amennyire lehet melegen húzzuk le a héját.Vágjuk vékony karikákra és tegyük egy tálba. A csirke alaplevest ( lehet leveskockából is) melegítsük fel, adjuk hozzá a borecetet, a mustárt, keverjük össze. Ízesítjük a csili-sóval és cukorral. Maréknyi krumplit adjunk hozzá és botmixerrel pépesítjük.
Ezt az öntetet apródonként adjuk a krumpliszelethez, lassan, amíg be nem issza. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, a retek szeleteket, az endíviasaláta csíkokat és a hagymát.
3. Az uborkár mossuk jól meg (nem kell meghámozni! én teljesen véletlenül hámoztam meg ), Hosszában vágjuk ketté és egy kanálal kaparjuk ki a magját. Kb. fél centis kockára vágjuk. Sós vízben kb. egy percig főzzük. Öntsük le róla rögtön a vízet és hideg vízzel öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni.
A kaprot megmossuk, lerázzuk róla vízet (lehetőleg papírtörlővel szárítsuk fel a vízet róla), finomra vágjuk. A főtt tojást szintén apró kockára szeleteljük. A kapribogyót is vágjuk össze.
A joghurtot keverjük össze az eltett (befőttes) gyömbérrel-vagy ha nincs, akkor fél centi friss, reszelt gyömbér is jó vozzá. Adjuk hozzá a mustárt és jól keverjük össze. Az uborkát, a tojást, a citrom reszelt héját, a kaprot adjuk hozzá és csili-sóval ízesítsük.
Előremelegített tányerra tegyük a krumpils-endívia salátát, a húst és az uborkás remouladet-mártást.
Alfons Schubhbeck receptje alapján készítettem kisebb változtatással.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen