Translate

Dienstag, 5. Juli 2016

Töltött, citromos csirkemell krumplis-endíviasalátával és uborka remoulade mártassal

Szeretjük a nyarat, mert a szünidő, szabadság, a nyaralás évszaka, de mindez mellett megemlítésre méltó, hogy nyáron rengeteg egészséges friss gyümölcs és zöldségféle áll rendelkezésünkre. Ezért igyekszek minden nap természetes ízesítő anyagok felhasználásával, egészséges ételeket, a megszokottól kicsit eltérőeket készíteni a család számára. Először is minimálisra csökkentettem a só bevitelét. Tudjuk, hogy a magas vérnyomás egyik legfontosabb kockázati tényezője a só. A szív-, érrendszeri betegségek is sajnos népbetegségekké fajultak és az elhalálozások fő okai. A kutatók mára már kimutatták, hogy a rákos betegségek is megelőzhetőek, ha odafigyelünk az étrendünkre.
A mai receptem nem hús nélküli, de csirkehúsból készül a bőr nélkül és ez egy fontos fehérje forrás a szervezet számára. A fehérje fontos a növekedéshez és fejlődéshez, idősebb korban viszont csontritkulás megelőzésében segít. B vitaminokat és A vitamint is tartalmaz és szelént például, amely nagyon fontos nyomelem.
Amikor először tálaltam fel ezt az ételt, azt mondta a család: "Máskor is főzzél ilyen finomat. De ne várjunk rá sokáig." :)
Hozzávalók 4 személyre: 
Töltött csirkemellhez:
    • 4 bőr néküli csirkemell ( kb. 150 g egyenként)
    • 4 szelet sonka/ gépsonka
    • 4 szelet emmentali sajt
    • 2 tojás
    • 80 g liszt
    • 100 g zsemlyemorzsa
    • 1 citrom
    • szerecsendió, 
    • chili -só, bors
    • olaj a sütéshez
    Salátához:
    • 800 g krumpli (amely nem fől szét)
    • 1/4  fej endívia saláta ( ha kisebb fej akkor 1/2 fej)
    • 1 kisebb fej vöröshagyma
    • 4-5 retek
    • 1 kávés kanál Dijon- mustár
    • 300 ml alaplé (tyúkleves kocka)
    • 2 - 3 kanál fehér borecet
    • 2 kanál olíva olaj
    • chili-só, cukor, 
    Az uborkás-remoulade mártáshoz:
    • 150-160 g uborka
    • 1 citrom
    • 1 kávéskanál eltett-gyömbér ( ha nincs, akkor friss gyömbért használjunk)
    • 2 főtt tojás
    • 200 g joghurt
    • 2 kávéskanál kapribogyó
    • 1 kávéskanál dijoni mustár
    • 3-4 friss kapor
    • chili-só
    Így készítsük el:
    1. A csirkemell fileéket megmossuk, egy papírkendővel szárazra töröljük. Hosszában, kissé ferdén bevágjuk, kinyitjuk, mint egy könyvet.  Gyengén olajozott átlátszó fólia közé tesszük és laposra kiklopfoljuk. A húsra helyzzük rá a sonkát és a sajtot. Vissza ráhajtjuk a mell szabadon levő részét.



    Megszórjuk csili-sóval (csili és tengerisó keveréke) és borsozzuk. Nem kell összetűzni.
    A tojást kissé felverjük, adunk hozzá ízlés szerint szerecsendiót és cirtom reszelt héját. A húst először a lisztben, majd a tojásban forgatjuk meg és végül a morzsába mártjuk meg.
    Az olajat melegítsük fel és tegyük bele a húst, közepes tűzön minden oldalról aranysárgára süssük. Egy papírtörölközőre tegyük a kisült húst és csilisóval ízés szerint szórjuk meg.
    2. A krumlit alaposam mossuk meg és forrásban levő sós vízben főzzük meg. Közben a retket tísztítsuk meg és szeljük vékony szeletekre. Az endívia salátát tísztítsuk meg, mossuk meg és engedjük a vízet lecsorogni. Éles késsel vágjuk vékony csíkokra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk vékony kockákra. Tegyük serpenyőbe és kb. 150 ml vízzel dinszteljük puhára, amíg a víz el nem fől.
    Ha a krumli megfőtt, leöntjük róla a vízet, amennyire lehet melegen húzzuk le a héját.Vágjuk vékony karikákra és tegyük egy tálba. A csirke alaplevest ( lehet leveskockából is) melegítsük fel, adjuk hozzá a borecetet, a mustárt, keverjük össze. Ízesítjük a csili-sóval és cukorral. Maréknyi krumplit adjunk hozzá és botmixerrel pépesítjük.
    Ezt az öntetet apródonként adjuk a krumpliszelethez, lassan, amíg be nem issza. Ekkor adjuk hozzá az olívaolajat, a retek szeleteket, az endíviasaláta csíkokat és a hagymát.

    3. Az uborkár mossuk jól meg (nem kell meghámozni! én teljesen véletlenül hámoztam meg ), Hosszában vágjuk ketté és egy kanálal kaparjuk ki a magját. Kb. fél centis kockára vágjuk. Sós vízben kb. egy percig főzzük. Öntsük le róla rögtön a vízet és hideg vízzel öblítsük le, majd hagyjuk lecsepegni.
    A kaprot megmossuk, lerázzuk róla vízet (lehetőleg papírtörlővel szárítsuk fel a vízet róla), finomra vágjuk. A főtt tojást szintén apró kockára szeleteljük. A kapribogyót is vágjuk össze.
    A joghurtot keverjük össze az eltett (befőttes) gyömbérrel-vagy ha nincs, akkor fél centi friss, reszelt gyömbér is jó vozzá. Adjuk hozzá a mustárt és jól keverjük össze. Az uborkát, a tojást, a citrom reszelt héját, a kaprot adjuk hozzá és csili-sóval ízesítsük.
    Előremelegített tányerra tegyük a krumpils-endívia salátát, a húst és az uborkás remouladet-mártást.
    Alfons Schubhbeck receptje alapján készítettem kisebb változtatással.

    Jó étvágyat!


         


    Keine Kommentare:

    Kommentar veröffentlichen