Translate

Dienstag, 7. Juni 2016

Carbonara sa graškom- na drugačiji, brži i bolji način

Pasta, pronto per favore!
Orecchiette carbonara sa graškom

Možda se pitate, šta je "orecchiette" (čitaj:orekiette)? To je vrsta italijanske paste-testenine iz okoline grada Bari. Orecchiette znači "uvence" ili malo uho tj. male uši. I zaista testenina je okruglog oblika, izgleda kao polulopta ili kao uvce. Kada čujemo reč carbonara, pomislimo na špaghette sa belim sosom. Moj danačnji recept je nešto posebno, jer se sprema umesto špaghetti, sa orecchiette testeninom i sa graškom. Grašak sam uzela iz zamrzivača. Umesto orecchiette, koristila sam školjke testeninu, jer sam to imala kući. Na kolaž-slici možete pratiti tok pripreme.
Jelo sam spremila za 30 minuta, veoma je ukusna, lagana i sočna. Jedna porcija sadrži 700 kcal. 
Probajte i vi jer ovo jelo vam savršeno može poslužiti kao ručak ili kao večera takodje.

Potrebno za 4 osobe: 
  • 400 g orecchiette testenina ili školjka testenina
  • 500 g graška ( može i zamrznuti)
  • 130 g pančeta slanine ( u tanke trake naseći)
  • 100 g parmezan sir
  • 6 jaja
  • 1 crni luk
  • 2 kašike ulja
  • so, biber

1. Luk isečemo na sitne kocke. Slaninu veoma tanko nasečemo na trake, zatim isečemo na veličinu oko 4-5 cm. jaja umutimo, dodamo sitno izrendani sir, posolimo, pobiberimo.
2. Vodu posolimo i stavimo da se prokuva, dodamo testeninu i kuvamo onoliko minuta, koliko je naznačeno na omotu. Vodi ne treba dodati ulje! 4 minuta pre završetka kuvanja, u vodu dodati grašak i skuvati do kraja zajedno sa testeninom. Ocedimo, ne bacamo svu vodu, malo ostavimo sa strane ( 1.2 dl).
3. Ulje stavimo da se zagreje, dodamo slaninu i ispržimo da dobije zlatnožutu boju. Dodamo seckani luk i još malo pržimo, dok luk ne postane staklast. Tetsteninu i grašak umešamo, dolijemo malo vode, koju smo ostavili sa strane. Pomešamo.
4. Skinemo sa vatre i dodamo smesu od jaja i sira i polako pomešamo. Ne treba više vratiti na vatru, jer jaja treba da ostanu kremasta. Ako je potrebno možemo još malo vode doliti, posoliti i pobiberiti. Na kraju sam još dodala tanke kolutove čili - paprike. Preko posipamo sa sirom, ako je ostao. 
To je jedno "turbo jelo", koje je veoma ukusno.



Prijatno!
 

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen