Translate

Sonntag, 5. Juni 2016

Sladoled torta sa malinama i mango-filom

Sladoled torta sa malinama, mangom i puslicama
Mislim da niko ne može odoliti sladoledu. Deca ga obožavaju, a odrasli takođe rado ga izaberu za desert. Sa kafom odlično se slaže, a takođe i sa zelenim čajem. Probala sam nekoliko puta i zaista sam uživala i toj kombinaciji. Da li ste već probali dok polako jedete sladoled, da pijete liker ili šampanjac? To je spoj bez konkurencije među desertima. Idealna kombinacija!
Za pripremanje današnjeg recepta potrbno je oko 60 minuta. Recept je proveren i siguran, uspeće svakome, samo se pridržavajte uputsva. Sladoled se stavlja u zamrzivač, kao i svaki drugi sladoled, kad se izvadi lepo se može seći nožem. U sladoledu je potrebno uživati. Jedite ga u manjim količinama i lagano otapajte u ustima kako ne biste narušili zdravlje (upala grla...) i kako biste doživeli potpunost arome.

Potrebno za koru: 
  • 5 belanaca
  • 250 g šećera
  • 1 kašika limunovog soka
Potrebno za sladoled-fil:
  • 400 g mascarpone
  • 200 ml šlaga od slatke pavlake
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta + 5 žumanaca (od kore ostala)
  • 4 kašike ruma
  • 1 mango
  • 300 g maline
Dekoracija:    
  •  200 ml šlaga od slatke pavlake
  • nešto malaina
Pripremanje:
1. Jednu tepsiju obložimo sa papirom za pečenje kolača. Rernu uključimo na 100 stepeni. Belanca odvojimo od žumanaca ( kasnije će trebati za fil) mikserom mutimo, polako dodamo sok od limuna. Kad je već tvrđi, postepeno dodajemo šećer i neprestano mešamo, dok ne bude dovoljno tvrd. Zatim sve stavimo u jednu špric-kesu i na papiru u plehu napravimo okruglu koru oko 22 cm prečnika. Ja sam prethodno nacrtala sa tupom nožem krug, tek toliko je potrebno da se vidi trag, da bi bio lep okrugao oblik. Napravimo i 8 "štapića" širine 3-4 cm. Tepsiju stavimo u zagrejanu rernu, malo niže od sredine rerne, ali ne na najniži deo. Oko 70 minuta ostavimo u rerni da se suše. Mada to zavisi od rerne. Ostavimo da se ohlade.
2. Okruglu puslica koru stavimo na providnu foliju, na jednoj tacni za torte. Stavimo okolo obruč za tortu. ( I okolo treba da bude providne folije). Poređamo puslica štapiće oko kore.
4 žumanceta odvojimo od belenaca i dodamo onih 5 žumanceta koja su ostala od kore. Dodamo rum i 150 g šećera. Mikserom izmešamo i stavimo činiju u vruću vodu. I dalje mešamo na vodenoj pari dok se ne zgusne ( ne sme biti previše vruća voda). Kad je dovoljno gusto, skinemo sa pare i mešamo dalje, dok se ne ohladi.
3. Mascarpone izradimo, dodamo 200 ml šlaga od slatke pavlake u koji smo dodali ostatak šećera (50 g) i ulupani sneg od 4 belenceta. Varjačom oprezno pomešamo. Dodamo ohladjenom kremu od žumanaca. Manji deo fila sipamo na koru, a ostatak fila podelimo na 2 dela.
4. Mango ogulimo, isčemo na kocke i izmiksamo. Maline takođe izmiksamo i preko fine cetke osedimo od semenki. Mango sipamo i jedan deo, a malinu u drugi deo fila. Naizmenično sipamo na koru, tj na žuti fil. Ja sam prvo sipala crveni malina fil na žuti mascarpone fil, zatim na malinu sipala mango i na kraju sam sipala ostatak od maline. Ostavimo u zamrzivaču da se smrzne.
5. Skinemo obruč, ulupamo 200 ml slatke pavlake. Ko voli može dodati malo šećera. Između dva štapića od puslica, šlagom napravimo kao "štrafte". Gore takođe ukrašavamo. Na kraju stavimo maline po želji.
Mojima se jako dopada sladoled torta, svi su se oduševili. Deo od sladoleda je pomalo kiseo, pa osvežava. Probajte i vi da napravite!


Prijatno!
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen