Translate

Sonntag, 19. Juni 2016

Pileći grudi sa sosom od šampinjona, bez zaprške

Moj današnji recept nije baš novijeg datuma, ali je veoma omiljen  u porodici. Svake druge nedelje, a nekada i češće spremim za ručak ili večeru, ovo veoma ukusno jelo. Brzo se priprema, može poslužiti i kao dijetalna hrana. Pileće grudi su bez kože, a sos je bez zaprške. Bez začina meso bi bilo monotono, ali limun i ruzmarin zajedno sa belim lukom daju mesu pikantni, mediteranski ukus. Sos je bez zaprške, kratko se kuva i zbog toga je i zdrava. Uz to idealna kombinacija je domaća testenina. Zaista je perfektna. Ništa lepše od testenine, koje sami napravimo, jer je bez štetnih dodataka. Istina je da iziskuje više vremena, ali se iplati, jer je ukus nenadmašan. Ako ipak nemamo vremena da napravimo domaću testeninu, preporučujem italijansku testeninu, Tagliolin.
Sastojci za 4 osobe
Pileće grudi:
  • 4 pileće grudi
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike ulja
  • jedna grančica ruzmarina
  • izrendana kora od jednog limuna i 3-4 kriške limunak
  • so, biber
Sos od šampinjona:
  • 300 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka, srednje veličine
  • sok od limuna
  • 20 g maslaca
  • 4 dl supe od povrća (4 dl tople vode i kocka za supu)
  • 1 veza vlašca
  • 125 g slatke pavlake za kuvanje
  • so, biber
Testenina:
  • 400 g tagliolin
Pripremanje
Meso:
1. Operemo limun, obrišemo i izrendamo koru. Očistimo beli luk.
2. Pileće grudi operemo, obrišemo i posolimo, pobiberimo. Stavimo limunovu koru i stišnjeni beli luk sa obe strane.   
3.  Zagrejemo ulje, stavimo grančicu ruzmarina i kriške od limuna, zatim grudi i sa obe strane ispržimo da dobiju lepu crvenu boju. Smanjimo temperaturu i polako ostavimo da se peče oko 8-10 minuta.
Kod mene na slici 8 komada ima, jer sam pravila duplu količinu-za više osoba.
Sos od šampinjona:
1. Očistimo luk, isečemo na sitne kocke. 
2. Očistimo i isečemo na sitne kocke 2/3 šampinjona. 
3. Maslac ugrejemo, dodamo luk i malo dinstamo da postane staklast. Luk ne sme da porumeni. Dodamo na kocke iseckane šampinjone i malo zajedno dinstamo. Posolimo i malo pobiberimo. Dodamo 4 dl supe od povrća i kad provri, na laganoj vatri još 5 minuta kuvati. 
4. Za to vreme, ostatak šampinjona iseći na tanke kriške i poprskati limunovim sokom. 
5.Skinuti sos sa vatre i štap mikserom izmiksati. 
6. Dodati u sos iseckane vlašce, kolutove šampinjona i slatku pavlaku. Ako je potrebno dosolimo, boberimo i vratimo na vatru. Par sekundi pre nego što provri, skinemo sos i možemo ga služiti.
Testeninu stavimo u posoljenu vodu, koja se kuva. Pazimo da ne bude suviše kuvana ( al dente!).
Pomoću jedne viljuške za meso poslužimo testeninu na prethodno zagrejane tanjire, preko stavimo sos od šampinjona i pored meso.


Prijatno! 




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen