Translate

Samstag, 11. Juni 2016

Torta sa jagodama i svežim sirom, veoma sočna i jednostavno se priprema

Najukusnija torta sa jagodama, sa sirom i sa bubamarama za Emmin rođendan
Danas vam predstavljam jednu izuzetnu tortu, koja je veoma ukusna i sočna, a lako se priprema. Gotovu tortu sam ukrasila sa bubamarama i tako dobila veoma svečan izgled. Bila je to torta za Emmin deseti rodjendan, sa deset bubamara. Preko skypa smo joj čestitali rođendan i pokazali joj tortu. Na žalost nije mogla sa nama da uživa u njoj, zbog velike udaljenosti, ali nadoknadićemo to za vrema godišnjeg odmora.
Oko 45 minuta mi je trebalo da pripremin tortu. Potreban je još jedan kalup za tortu 26 cm prečnika. 
Probajte i vi da napravite!
Sastojci
Za koru:
  • 2 jaja
  • 60 g šećera
  • 2 kašikice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika tople vode
  • 70 g brašna
  • 50 g maslaca (rastopljen i ohlađen)
Fil od svežeg sira:
  • 250 ml slatke pavlake ( ja uvek koristim kravlju)
  • 500 g jagoda
  • 500 g svežeg kravljeg sira ( sir ne sme biti suv, treba da je kremast! Ja koristim "Quark")
  • 3 kašike soka od zelenog limuna ( ako nemate, može poslužiti i običan žuti limun)
  • 1 vanilin šećer
  • 6 listića želatina
  • 100 g šećera

Jaja, šećer, so, vanilin šećer i vodu stavimo u sud za mešanje i  umutimo mikserom iznad pare dok se ne zgusne. Tada skinemo sa pare i stavimo sud u hladnu vodu i dalje mutimo dok se ne ohladi smesa. Dodamo brašno i polako izmešamo. U jednom potezu dodamo ohlađen, tečni maslac i oprezno promešamo. Masu stavimo u kalup obložen papirom za pečenje kolača. Stavimo u zagrejanu rernu i pečemo na 180 stepeni 20-25 minuta ( zavisi i od rerne!) 
Fil od sira:
1. Ohleđenu koru stavimo na jednu tacnu-tanjir za torte i oko kore postavimo obruč, koji smo obložili providnom folijom. Na koru poređamo oprane, očišćene jagode vrhovima prema gore. Okolo pored kalupa poređamo prepolovljene lepe, zdrave jagode jednu do druge.
2. Sir, šećer i sok od limete dobro umutimo sa mikserom. 
3. Listiće želatina jedan po jedan stavimo u mali sud sa hladnom vodom i ostavimo oko 5 minuta da odstoji. Ili spremajte po uputstvu.
4. Slatku pavlaku ulupamo u čvrst šlag. 
Želatin spremamo dalje po uputstvu na omotu. Iscedimo od vode i na laganoj vatri istopimo. Pomešamo i malo ohladimo. Dodamo 3-4 kašike sira i snažno promešamo, zatim stavimo sve u sir. Žicom za šlag ručno dobro izmešamo. Stavimo u frižider toliko da se dobro ohladi, ali ne da bude jako tvrd i tek onda postepeno i  oprezno umešamo šlag. 
5. Na ovaj način pripremljen fil sipamo na jagode, malo protresemo kalup da izađe vazduh. 
6. Tortu stavimo najmanje 4 sata u frižider. Ja preko noći ostavim u frižideru i sutradan je idealna za ukrašavanje i posluživanje.
Bubamara dekoracija:
Sveže jagode prepolovimo. Glavu sam napravila od marcipana, preko četkicom namazala istopljenu čokoladu. Na sredinu jagode sam povukla liniju, zatim tačke od istopljene čokolade.
Kao glava za bubamaru može poslužiti i borovnica, ili bonbon.

Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen