Translate

Montag, 6. Juni 2016

Rabarbar torta sa jagodama

Sočna, ukusna rabarbara -jagoda san

Za one koji ne znaju šta je rabarbara, to je povrće i voće. Koristi se stabiljka biljke, koja spada u istu grupu kao kiseljak. U Nemačkoj i Švajcarskoj zauzima počasno mesto u kulinarstvu. Koristi se kao desert, ali i kao prilog pečenju ili kao supa. Ima malo kiseli ukus, zato se odlično kombinuje sa jagodama, sa jabukama ili kruškama. Od začina izvrsno se slaže sa vanilom, sa đumbirom ili sa cimetom. Ako od nje želimo skuvati kompot, potrebno je samo malo vode dodati, jer ona sama ima dovolno soka u sebi.
Ova torta je izuzetno sočna i aromatična. Moja porodica je obožava i ja je pripremam svaki put sa velikim zadovoljstvom. Na mom foto-kolažu možete pratiti određene faze pripreme. Potrebno je oko 100 minuta da se spremi torta od ca. 16 parčadi. Recept je siguran, i priprema se bez štresa. Probajte i vi. Ako imate pitanja u vezi recepta, pitajte slobodno.
Sastojci 
Za koru: 
  • 75 g mekanog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 75 g šećera
  • 1 jaje
  • izrendana kora od jednog limuna
  • 1 ravna kašikica praška za pecivo
  •  70 g bršna
  • 250 g rabarabara
 Za fil:
  • 8 listića želatina
  • 500 g običnog jogurta ( jogurt treba da je gust, kremast, skoro kao pavlaka)
  •  50 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 ml hladne slatke pavlake (kravlje sl. pavlake za šlag)
  • 500 g jagoda
Za preliv:
  • 1 kesica preliva za voćne torte sa ukusom jagode
Za dekoraciju:
  • slatka pavlaka
  • grubo seckani pistaći 
Pripremanje1. Kalup za tortu od 26 cm prečnika obložimo sa papirom za pečenje kolača, a stranice malo namažemo sa margarinom i pospemo sa brašnom. 
Oba kraja odsečemo od stabiljke rabarbare i spoljašnji omotač skinemo pomoću nožića. To je taj vlaknasti spoljašnji deo, koji treba odstraniti. Zatim isečemo na kocke veličine ca. 3 cm.
Uključimo rernu na 160 stepeni.
2. Maslac izradimo sa mikserom, postepeno dodamo šećer, vanilin šećer, koru od limuna i dalje mešamo. Zatim dodamo jaje i na najjaču brzinu mutimo oko pola minute. Pomešamo bračno i pršak za pecivo i dodamo smesi i sve još jednom umutimo. Sipamo u pripremljeni kalup za tortu, preko u obliku prstenova poređamo kocke rabarabare. Na ivici do kalupa ostavimo oko 2 cm, tu ne treba staviti rabarbaru (vidi sliku). Stavimo u zagrejanu rernu i oko 20 minuta pečemo ( vreme zavisi od rerne).  Kada se kora ispekla, skinemo obruč i ostavimo koru na jednoj rešetki da se ohladi. 
3. Kada se ohladila premestimo bez donjeg dela kalupa na jednu tacnu za torte. Postavimo obruč oko nje.  Najbolje da se obruč obloži sa providnom folijom.
Jagode operemo, očistimo i isečemo na kocke ili tanje listove. 
Želatin prema uputstvu na omotaču ostavimo u hladnoj vodi.
Jogurtu dodamo šećer i vanilin šećer.
Želatin stavimo na laganu vatru da se istopi. Skinemo i dodamo mu 3-4 kašike jogurta i žicom za šlag (ručno!) jako brzo mešamo da se ne stvaraju grudvice. Potom dodamo ovu smesu jogurtu i sve dobro izmešamo sa žicom. Ostavimo u frižideru.
Slatku pavlaku ulupamo sa mikserom. (Ja nisam dodala šećer, ali ako volite baš slatko, možete dodati malo šećera u prahu.) Ako je fil već malo tvrđi u frižideru ( ne sme biti jako tvrd), polako, postepeno dodajemo šlag i izmešamo. Izvadimo otprilike 1/3 fila, a u ostatak stavimo seckanu jagodu i sve pomešamo. Fil rasporedimo na koru, a gore stavimo fil bez jagoda i lepo izravnamo.
4. Za preliv spremimo želatin prah ili preliv za tortu ( zavisi kako piše) prema uputstvu na omotu. Ako je preliv providan ( nije u boji), onda umesto vode možemo koristiti sok od jagode. Po želji se može dodati i šećer. Ja uvek stavim jednu kašiku šećera, jer onaj preliv, koji ja koristim ne sadrži šećer. Bitno je da preliv ima crvnu boju. Zatim oprezno prelijemo gornji deo torte, tako da izgleda kao mermer. Za taj postupak možemo koristiti jedan nož. 
Tortu stavimo do 3- 4 sata u frižider. Ja je uvek ostavim da prenoći u frižideru, jer sutradan je idealna za ukrašavanje i za posluživanje.
Kad smo izvadili tortu iz frižidera, oprezno skinemo obruč. Ulupamo slatku pavlaku  i namazemo sa starne. Dekorišemo sa grubo seckanim pistaćima i sa šlagom. Sečemo sa oštrim nožem.
Torta je zaista božanstvena!

 Prijatno!
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen