Translate

Montag, 20. Juni 2016

Zebra Cheesecake sa malinama

Da je čizkejk veoma ukusan potvrdjuje i to, što ove sezone već dva puta sam pravila. Neodoljivi kiselkastoslatki ukus i neodoljivi ukus malina su glavne, prepoznatljive karakteristike ovog slatkiša.  
Da li ste znali, da i Mlečni put ima ukus maline? Testiranjem uzorka džinovskog oblaka prašine iz Mlečnog puta, astronauti kažu da bi on mogao imati ukus maline. Otkrili su prisustvo etil formata, a ta supstanca odredjuje i ukus maline. :)  
Čizkejk je veoma zdrav, jer se pravi od svežeg krem sira i od svežeg voća.
Za pripremu ovog čizkejka sam potrošila oko 45 minuta. 
Jedno parče ovog slatkiša sadrži svega 460 kcal.

Sastojci za 12 parčadi-prečnik 26 cm:
  • 250 g smrznute ili sveže maline
  • 300 g brašna
  • 1 kafena kašikica praška za pecivo
  • 300 g šećera
  • 6 jaja
  •  250 g maslaca
  • 750 g svežeg kremastog sira ( ja koristim Quark-kvark bez masnoće)
  • 4 kašike gustina
 Ovako se priprema:
1. Ako su maline zamrznute, ostavimo ih da se otkrave. 
Brašno pomešamo sa praškom za pecivo, dodamo 50 g šećera, 1 jaje, 125 g maslaca u komadima i 3 kašike hladne vode. Umesimo glatko testo. Razvijemo oklagijom (ako se lepi, posuti brašnom), oko 35 cm prečnika, da bi stranice kalupa takodje mogli obložiti testom. Okrugli kalup 26 cm prečnika namažemo i pospemo brašnom, stavimo koru. Sa rukom lepo pritisnemo testo i na dno i sa strane. Višak testa odsečemo nožem. Ostavimo 30 minuta na hladnom mestu ( frižideru ).

2. Maline sa štapmikserom piriramo, zatim propasiramo kroz cetku. Rernu uključimo ( električni bez ventilatora 175 / sa ventilatorom na 155 stepeni). 
Ostatak maslaca(125 g) dobro izmešamo sa 250 g šećera, dodamo 5 celih jaja (jedno po jedno) i dalje mešamo mikserom. Kad je kremasta masa, dodamo krem sir i 2 kašike gustina. 
1/3 mase izručimo u manju posudu i dodamo sos od malina i 2 kašike gustina i izmešamo.
3. Naizmenično 4 kašike belog fila i 2-3 kašike crvenog fila slažemo na sredinu kore, dok se sve ne potroši. Čizkejk stavimo u rernu, odozdo na drugu šinu i pečemo oko 60 minuta (u zavisnosti od rerne). Posle otprilike 30 minuta, čizkejk prekrijemo alufolijom da ne bi potamneo od temperature. 
U kalupu ostavimo da se ohladi. 

Prijatno!
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen