Optikailag is szép, kirajzolódik a zebrás motivum, az egymástól élessen elhatárolódó fehér-rózsaszín csíkok. Szépen és könnyen szelhető, puha, de nem ragad. A recept biztos sikerrel jár, gyorsan, semmi komplikáció nélkül készül.
Az energia értéke sokkal alacsonyabb, mint a klasszikus tortáké. Ebből a tortából egy szelet, mindössze 460 kcal tartalmaz. Ez annak köszönhető, hogy soványtúrót használtam. Krémes, friss túrót (Quark), mely zsírtartalma mindössze 1%! Összehasonlításképp, a mascarpóne 84% százaléka zsír! Aztán a cukor mennyisége egy 26 cm átmérőjű tortához képest, nem sok. A savanykás málna valóban elbűvölő ízt ad a tortának. A megadott mennyiségtől, kicsit többe málnát tettem bele. Nem lehet elrontani vele. Isteni. :)
Hozzávalók egy kb. 12 szeletes tortához-26 cm átmérő:
- 250 g fagyasztott vagy friss málna
- 300 g liszt
- 1 kávés kanál sütőpor
- 300 gr cukor
- 6 tojás
- 250 g vaj
- 750 g sovány krém túró
- 4 evőkanál étketési keményítő
1. A fagyasztott málnát kiengeszteljük.
125 g vajat habosra kikavarunk 50 g cukorral, majd hozzáadunk egy tojást. Krémesre keverjük egy mixerrel. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a masszához szitáljuk és 3 evőkanál hideg vizzel összegyúrjuk. Szép, sima tésztát kapunk. A kerek tortaformát zsírozzuk, meghintjük liszttel. A tésztát kinyútjuk kb 35 cm átmérőjű kör alakúra. Ha szükséges, kissé meglisztezzük. A tésztát belehelyezzük a tortaformába, az oldalát is kibéleljük. Kezünkkel kissé odanyomkodjuk a tésztát a torta karika oldalához, majd a felesleges tésztát levágjuk. 30 percre tegyük a hűtőbe.
2. A málnát egy botmixerrel pépesítjük és egy szitán áttörjük.
A sütőt bekapcsoljuk 175 fokra, a légkeverős sütőt 155 fokra.
A maradék 125 g vajat habosra keverjük 250 g cukorral. Egyenként hozzáadjuk az 5 tojást, állandóan kevergetve. Amikor már krémes a massza, hozzáadjuk a soványtúrót és 2 kanál étkezési keményítőt. A massza 1/3 részét tegyük egy másik edénybe, amelyhez hozzáadjuk a málna pépet és 2 evőkanál étkezési keményítőt. Simára kavarjuk.
3. Felváltva 4 evőkanál fehér majd 2-3 evőkanál rózsaszín krémet teszünk a tortalap közepére. Addig kanalazzuk mindig a közepére, amíg el nem fogy a túrókrém. A sütő középső részéről kicsit lejebb tegyük be és kb 60 percig sütjük. Kb. 3ö perc elteltével egy alufóliát teszünk a tetejére, hogy szép világos színe maradjon a tortának. Amikor kisült, hagyjuk a tortaformában kihülni. Én mindig egy éjszakára a hűtőszekrénybe teszem, másnap ideális a tálaláshoz.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen