Francuzi kažu da je pripremanje jela najstarija umetnost, naime i Adam se rodio gladan... Današni recept je jedan izvanredan primer modernog kulinarstva, harmonija ukusa i mirisa stvara nezaboravan doživljaj na tanjiru. Koristila sam sveže začine i preporučila bih svima, koji imate baštu, da u jedan delić posadite razne začinske biljke. Onima koji nemaju baštu, može da posluži i terasa, naime u saksijama takodje uspevaju začinske biljke. Tako ne morate stalno kupovati sveže začine, koji ne samo da lepši ukus i miris imaju od sušenih začina, nego su i mnogo više zdaviji.
Recept je za 4 osobe. Preporučujem ovo izvrsno jelo, koje je veoma lagana, a ipak zasićuje. U slučaju nejasnoće, vrlo rado ću odgovoriti na pitanja.
Potrebno za pesto:
- 1 veza peršuna
- 1 veza bosiljka
- 1 češanj belog luka
- 50 g pinjoli (pinjoli orah)
- 50 ml maslinovog ulja
- 100 ml suncokretovog ulja
- 50 g rendanog parmezan sira
- so
- 1 kašika soka od zelenog limuna (limette)
- prstohvat cayenne bibera ( ovaj začin zove se biber, ali je ustvari jedna vrsta chili paprike, jedan od najstarijih začina čovečanstva. Snažan je antioksidant i koristi se protiv mnoga oboljenja. Navela bih jedino, da samo za 30 sekundi može da zaustavi srčani infarkt!)
- 800 g pileće grudi
- so
- biber
- 2 kašike ulja od uljane repice
- 2 paradajza
- 250 g mozzarelle
Pesto: zelene začine iseckamo, beli luk takodje iseckamo. Pinjoli iseckamo i ispržimo bez masnoće. Sve izmešamo sa uljem, sa sokom od zelenog limuna i sa parmezamom. Sa štap mikserom dobro piriramo. Moramo paziti da se ne pretera, ne treba da bude skroz homogena masa. Zatim dodamo so i cayenne biber.
Rernu uključimo na 200 stepeni.
Meso: Pileće grudi posolimo i pobiberimo. Ispržimo na ulju sa obe strane, da porumene. Namažemo sa pesto sosom i stavimo u rernu 25-30 minuta.
Posle 5-6 minuta smanjimo temperaturu na 180 stepeni.
Mozzarellu i paradajz isečemo na kolutove.
10 minuta pre završetka pečenja, poredjamo prvo mozzarellu na meso, zatim preko mozzarelle paradajz i vratimo u rernu. Donju grejalicu isključimo i samo gornja grejalica treba da bude uključina, ali sada na 200 stepeni. Kada se sir i paradajz zapeku, izvadimo meso iz rerne.
Meso služimo uz špaghetti sa šargarepom i cukkinijem koje smo malo dinstali na nekom finom maslacu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen