Translate

Mittwoch, 1. Juni 2016

Pileće grudi sa pesto sos

Pileće grudi sa pesto sos


Francuzi kažu da je pripremanje jela najstarija umetnost, naime i Adam se rodio gladan... Današni recept je jedan izvanredan primer modernog kulinarstva, harmonija ukusa i mirisa stvara nezaboravan doživljaj na tanjiru. Koristila sam sveže začine i preporučila bih svima, koji imate baštu, da u jedan delić posadite razne začinske biljke. Onima koji nemaju baštu, može da posluži i terasa, naime u saksijama takodje uspevaju začinske biljke. Tako ne morate stalno kupovati sveže začine, koji ne samo da lepši ukus i miris imaju od sušenih začina, nego su i mnogo više zdaviji.
Recept je za 4 osobe. Preporučujem ovo izvrsno jelo, koje je veoma lagana, a ipak zasićuje. U slučaju nejasnoće, vrlo rado ću odgovoriti na pitanja.

Potrebno za pesto: 
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza bosiljka
  • 1 češanj belog luka
  • 50 g pinjoli (pinjoli orah)
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml suncokretovog ulja
  • 50 g rendanog parmezan sira
  • so
  • 1 kašika soka od zelenog limuna (limette)
  • prstohvat cayenne bibera ( ovaj začin zove se biber, ali je ustvari jedna vrsta chili paprike, jedan od najstarijih začina čovečanstva. Snažan je antioksidant i koristi se protiv mnoga oboljenja. Navela bih jedino, da samo za 30 sekundi može da zaustavi srčani infarkt!)
Potrebno za meso:  
  • 800 g pileće grudi
  • so
  • biber
  • 2 kašike ulja od uljane repice
  • 2 paradajza
  • 250 g mozzarelle
Pripremanje:  
Pesto: zelene začine iseckamo, beli luk takodje iseckamo. Pinjoli iseckamo i ispržimo bez masnoće. Sve izmešamo sa uljem, sa sokom od zelenog limuna i sa parmezamom. Sa štap mikserom dobro piriramo. Moramo paziti da se ne pretera, ne treba da bude skroz homogena masa. Zatim dodamo so i cayenne biber.
Rernu uključimo na 200 stepeni.

Meso: Pileće grudi posolimo i pobiberimo. Ispržimo na ulju sa obe strane, da porumene. Namažemo sa pesto sosom i stavimo u rernu 25-30 minuta.


Posle 5-6 minuta smanjimo temperaturu na 180 stepeni. 
Mozzarellu i paradajz isečemo na kolutove.  
10 minuta pre završetka pečenja, poredjamo prvo mozzarellu na meso, zatim preko mozzarelle paradajz i vratimo u rernu. Donju grejalicu isključimo i samo gornja grejalica treba da bude uključina, ali sada na 200 stepeni. Kada se sir i paradajz zapeku, izvadimo meso iz rerne.
Meso služimo uz špaghetti sa šargarepom i cukkinijem koje smo malo dinstali na nekom finom maslacu.







Prijatno!


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen