Svájcban nagyon közkedvelt a Spätzli vagy a nokedli minden variációban, zöld saláta kíséretében. A mai receptem a "Käse Spätzli", a sajtos nokedli vagy sajtos galuska. Gyorsan elkészíthető és szinte mindegyik kemény sajttal nagyon ízletes és laktató. Erre az egytál ételre felhasználható szinte mindegyik maradék sajt.
A nokedli elkészítéséhez kell egy kis türelem, de az eredmény megéri a rá szentelt időnket. Kb. 30 perc alatt elkészülünk vele.
Mindannyian nagyon szeretjük, ezért 4 személy helyett mindig 6 személyes mennyiséget veszek a hozzávalókból, vagyis a nokkedli mennyiséget 6 személyre készítem. A gyerekek egyszerűen imádják.
Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók 4 személyre
A nokedlihez:
- 300 g liszt
- 1 kávés kanál só
- 3 tojás
- 1,5 dl víz
- 200 g csiperke gomba (champignon)
- 50 g füstölt szalonna/sonka kockára vágva
- nokedli
- 4 petrezselyem szár levelekkel
- 100 g gauda sajt ( vagy bármilyen sajt, ami van otthon)
- 25 g vaj
- só, bors, szerecsendió
1. A nokedlihez a lisztet a tojásokkal, sóval és vízzel egy fakanállal vagy evőkanállal összekeverjük és addig kevergetjük/verjük, amíg fényes, hólyagos lessz a tészánk. Letakarjuk és 20-30 percig pinentetjük.
2. A gombát megtisztítjuk és a nagysága szerint egy éles késsel félbe vagy negyedekre vágjuk. A vajat egy serpenyőben felovasztjuk és a gombát kb. 5 percig szép pirosra sütjük rajta. Kevergetjük, nehogy megégjen. Mikor szép piros, hozzáadjuk a sonka/szalonna kockákat és további 5 percig sütjük, sűrűn megkevergetve.Sózzuk, borsozzuk és némi szerecsendióval ízesítjük.
3. A tésztát nokedliszaggatóval vagy késsel nedves deszkáról szaggassuk a lobogó sós vízbe. Ha a kis galuskák feljöttek a víz felszínére egy szűrőkanálal kiszedjük, vagy egy szűrőben leszűrjük a levét. A nokedlit hozzáadjuk a gombás-sonkás sülthez és összekeverjük.
4. A petrezselyem levelét gorombára vágjuk és hozzáadjuk a nokedlihez. Mély tányerokba tálaljuk, megszórjuk reszelt sajttal. Zöld salátát adunk mellé.
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen