Translate

Samstag, 11. Juni 2016

Petrezselymes-sajtos-gombás nokedli / galuska

Petrezselymes sajtos nokedli avagy a sváb és svájci Spätzli

Svájcban nagyon közkedvelt a Spätzli vagy a nokedli minden variációban, zöld saláta kíséretében. A mai receptem a "Käse Spätzli", a sajtos nokedli vagy sajtos galuska. Gyorsan elkészíthető és szinte mindegyik kemény sajttal nagyon ízletes és laktató. Erre az egytál ételre felhasználható szinte mindegyik maradék sajt.  
A nokedli elkészítéséhez kell egy kis türelem, de az eredmény megéri a rá szentelt időnket. Kb. 30 perc alatt elkészülünk vele.
Mindannyian nagyon szeretjük, ezért 4 személy helyett mindig 6 személyes mennyiséget veszek a hozzávalókból, vagyis a nokkedli mennyiséget 6 személyre készítem. A gyerekek egyszerűen imádják. 
Próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók 4 személyre
A nokedlihez: 
  • 300 g liszt
  • 1 kávés kanál só
  • 3 tojás
  • 1,5 dl víz
Továbbá:
  • 200 g csiperke gomba (champignon)
  • 50 g füstölt szalonna/sonka kockára vágva
  • nokedli
  • 4 petrezselyem szár levelekkel
  • 100 g gauda sajt ( vagy bármilyen sajt, ami van otthon)
  • 25 g vaj
  • só, bors, szerecsendió

1. A nokedlihez a lisztet a tojásokkal, sóval és vízzel egy fakanállal vagy evőkanállal összekeverjük és addig kevergetjük/verjük, amíg fényes, hólyagos lessz a tészánk. Letakarjuk és 20-30 percig pinentetjük.
2. A gombát megtisztítjuk és a nagysága szerint egy éles késsel félbe vagy negyedekre vágjuk. A vajat egy serpenyőben felovasztjuk és a gombát kb. 5 percig szép pirosra sütjük rajta. Kevergetjük, nehogy megégjen. Mikor szép piros, hozzáadjuk a sonka/szalonna kockákat és további 5 percig sütjük, sűrűn megkevergetve.Sózzuk, borsozzuk és némi szerecsendióval ízesítjük.

3. A tésztát nokedliszaggatóval vagy késsel nedves deszkáról szaggassuk a lobogó sós vízbe. Ha a kis galuskák feljöttek a víz felszínére egy szűrőkanálal kiszedjük, vagy egy szűrőben leszűrjük a levét. A nokedlit hozzáadjuk a gombás-sonkás sülthez és összekeverjük.
4. A petrezselyem levelét gorombára vágjuk és hozzáadjuk a nokedlihez. Mély tányerokba tálaljuk, megszórjuk reszelt sajttal. Zöld salátát adunk mellé. 


Jó étvágyat!  

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen