Translate

Mittwoch, 15. Juni 2016

Szaftos csirke édesköménnyel és citrommal


Az illatozó sült csirke már magában is ínycsiklandozó, fűszerekkel és édeskömény gumóval pedig az ízek még jobban feljönnek, még élvezetesebb, még tökéletesebb. Fontos, hogy a fűszereket ne sajnáljuk róla. Ha nem szeretnénk, hogy a hús kiszáradjon, akkor többször is locsoljuk meg a húst a saját levével. Készülhet csak combokból, vagy esetleg csak mellből, attól függően ki mit szeret. Mai receptem egy feldarabolt csirkéből készült, igazi szaftos vasárnapi ebédnek is megfelel.


Az édeskömény gumója főleg a mediterán térségben nagyon közkedvelt. Már az ókorban is ismerték és termesztették gyógyhatása miatt.
Mai receptem mindössze 45 perc alatt elkészül. Köretnek krumlipürét, párolt rizst, sült krumplit vagy csak friss szezonsalátát szolgálunk. 
Hozzávalók 4 személyre:
  • 1.8 kg csirke 
  • 1 kanál olívaolaj
  • tengeri só
  • fekete bors
  • 10 kis tárkonyágacskát (esztragon)
  • 1 kanál apróra vágott citrom héja
  • 3 gerezd fokhagymát
  • 2 édeskömény gumó  
  • 125 ml száraz fehérbor 
  • 125 ml csirkeleves leve
  • citromszeletek
Elkészítése:
1. A sütőt melegítsük 180 fokra. Egy vastag aljú edényt melegítsünk fel, tegyük bele a feldarabolt csirkét és olajjal kenjük be a bőrét, sózzuk, borsozzuk. Minden oldalról kb. 6-8 percig süssük szép pirosra. 
2. Szedjük ki a húst, tegyük az edénybe a tárkonyt, a citrom héját, a szétpréselt fokhagymát és a negyedekre vágott édeskümény gumókat. 2-3 percig hagyjuk sülni, hogy aranyszínt kapjon. A húst visszategyük az edénybe, hozzáadjuk a bort és a leveslevét és felforraljuk. Betegyük a sütőbe és 20-25 percig szép aranybarnára sütjük. 



Jó étvágyat!
  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen