Translate

Sonntag, 12. Juni 2016

Njoki /čikovi sa sirom, sa pečurkama, sa kockicama slanine i sa peršunom

Neko ih zove čikovima, neko valjušcima ili knedlama, možda njoke, bitno je da se pod ovim nazivima podrazumeva jedna veoma poznata i ukusna hrana još iz kuhinja naših baka. Ova današnja je zaista veoma ukusna, jednostavna i lako se sprema. Ako imate tvrdi sir bilo koje vrste u kući, odlično će vam doći za ovo zasićujuće jelo. Moja porodica obožava, zato uzimam sastojke za 6 osoba! :)
Potrebno za čikove za 4 osobe:
  •  300 g brašna
  •  3 jaja
  •  1 kašikica soli
  • 1,5 dl vode
Dalje potrebno:
  • 200 g šampinjona
  • 50 g slanine na kockice
  • veza peršunovog lista
  • 100 g gauda sir ili bilo koji drugi tvrdi sir 
  • 25 g maslaca
  • čikovi
  • so, biber i oraščić

1. Za čikove izmešamo brašno, jaja, so i vodu sa jednom varjačom i dobro izradimo, da testo bude sjajno i da se stvaraju mehuri. Pokrijemo ga jednom krpom i ostavimo 20 - 30 minuta da odstoji.
2. Pečurke očistimo i prema veličini isečemo na pola ili na manje kocke. Maslac stavimo da se ugreje i pečurke ispržimo da porumene sa svih strana, oko 5 minuta. Dodamo slaninu isečenu na sitne kocke i dalje pržimo oko 5 minuta. Češće puta promešamo i posolimo, pobiberimo, dodamo po ukusu oraščice. 

 
3. Za čikove stavimo vodu da se kuva, posolimo i pomuću sprave za čikove ubacimo ih u vodu. Ili jednu daščicu pokvasimo, stavimo testo na nju i sa nožem pravimo čikove.
 Ili ovako (ova ispod nije moja slika):

4. Kada se čikovi podignu na površinu vode, ocedimo vodu. Čikove promešamo sa smesom od pečurke i slanine. Peršunov list iseckamo ( ne previše sitno) i pomešamo sa čikovima. Sipamo u duboke tanjire, preko pospemo sa rendanim sirom i služimo uz zelenu salatu.



Prijatno!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen