Translate

Montag, 6. Juni 2016

Málnás és mangós jégtorta

Jégtorta friss málnával és mangóval a forró nyári napokra
Az igazat megvallva imádom a házi fagylaltot és a jégkrémet. Nagyon tudom élvezni, főleg a meleg nyári napokon reggeltől  estig. Istenien fel tud frissíteni egy csésze kávé mellett, de aki még nem póbálta, ajánlom egy csésze zöld tea mellé. Partykon, vagy ünnepségeken érdemes kipróbálni pezsgővel! Fantasztikus élményt tud nyújtani. De a likőr jégkrém vagy fagylalt páros is ideális kombináció. 
Mai receptem egy igazi jégkrém bomba friss málnával és mangóval. Elkészítése 50-70 percet vesz igénybe. Az alap egy habcsók, tojásfehérje kerek lapból áll. A sütéshez kell egy kis tapasztalat, ez különben a sütőtől is függ. Az eredeti recept szerint 50 g darált mandula kell a habba. Ezt én kihagytam a receptből.
Itt recept, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók az alaphoz:
  • 5 tojásfehérje
  • 250 g cukor
  • 1 kanál citromlé
Hozzávalók a krémhez: 
  • 400 g mascarpone
  • 200 ml tejszínhab
  • 200 g cukor
  • 4 egész tojás + a felmaradt 5 tojássárgája a hab alaptól
  • 4 kanál rum ( aki nem szereti, hagyja ki)
  • 1 mangó
  • 300 g málna
Díszítéshez:
  • 200 ml tejszínhab
  • friss málna
Elkészítése:  
1. Egy tepszit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 100 fokra melegítjük elő. Óvatossan kettéválasztjuk a 2-3 napos ( ne aznapi friss legyen') tojásokat, melyeknek szobahőmérsékletük van. A keverőtál legyen tiszta, ne legyen nedves és ne legyen műanyagból. Legjobb a fémtál, az oldalát kenyjük át egy kis citromlével. Mixerrel verjük és amikor már csúcsok kezdenek keletkezni a habban, kanalanként adjuk hozzá az előre kimért cukrot. A habveréssel ne áljunk le, átlag keverjük. Nagyon fontos, hogy a cukrot ne egyszerre adjuk hozzá, hanem lassan kanalanként, mindig megvárva, hogy az előző kanál cukor teljessen elvegyüljön a habbal. "A hab akkor jó, ha kemény, selymes és fényes." így tanított anyukám. Ez az habcsók alap receptje tőle származik, az ő receptes füzetéből. A habot egy nyomózsákba kanalazzuk és egy 22 cm átmérőjű korongot nyomunk a papíra. Mellé még 8 hosszúkás motivumot nyomkodunk, kb. 3-4 cm szélességűre. A sütőbe tegyük és kb. 70 percig szárítjuk. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni ez idő alatt. Nézzünk azonban a sütőbe ( de ne nyissuk ki), ne engedjük, hogy barnuljon, fehérnek kell maradnia! Ha kész, a kikapcsolt sütőben hagyjuk kihülni. 
2. Egy tortatartóra tegyünk háztartási fóliát és erre tegyük a kisült hab alapot. A fóliából kerüljön a torta oldalára is! A torta abroncsot tegyük köré és rakjuk körbe a "habkerítéssel".
A négy tojást kettéválasztjuk. Az összesen 9 tojássárgáját kikavarjuk 150 g cukorral, majd vízfürdő felett mixerrel sűrűre keverjük. Vigyázzunk, hogy a víz ne legyen túl forró. Levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hagyjuk kihűlni. 
3. A mascarponét kikavarjuk, hozzáadjuk a maradék 50 g cukorral felvert tejszínhabot és a 4 tojásfehérje habját. Az egészet összekeverjük a kihűlt tojásos krémmel. Az így kapott krém egy kis részét ráöntjük a habcsókos alapra, a megmaradt részt pedig két porcióra osztjuk.
4. Megámozzuk a mangót, kockákra vágjuk és botmixerrel pépesítjük. A málnát is pépesítjük, majd egy finom szűrőn átnyomkodjuk, hogy a mag a szűrőben maradjon. A mangót hozzákeverjük az egyik porció krémhez, a málnát a másikhoz. Felválltva először a málnás, majd a mangós krémet öntjük a tortára. Megdermesztjük ( mélyhűtőben).
5. Levegyük az abroncsot, a 200 ml tejszínhabbal kidíszítjük. A nyomozsákkal csíkokat húzunk egy-egy habpálca közé. A tetjét is habbal és friss málnaszemekkel díszítsük. 
Tálaláskor kivéve a hűtőből, könnyen lehet szeletelni. Vigyázni kell, hogy ne vegyünk túl nagy falatokat, óvjuk a torkunkat. Inkább kisebb falatokat és hagyjuk a szánkban elolvadni, így is élvezve az ízeket. Nem túl édes, inkább savanykás, frissítő. Ajánlom azoknak, akik az édesset jobban szeretik, tegyenek a krémbe több cukrot.





 Jó étvágyat!

 



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen