Ovaj kolač je veoma ukusan, mekan i ima izuzetnu aromu. Veoma lako se priprema, a izgleda dekorativno.
Sastojci za tepsiju 38x26 cm:
- 150 g brašna
- 100 g ovsenog brašna
- 1/2 kašikica soli
- 120 g mekanog maslaca
- 10 g kvasca
- 0,5 dl mleka
- 1 kašikica šećera
- 1 žumance
- 1-2 kašike kisele pavlake
- 250 g maka
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike pekmeza ( od višanja, ili narandže, ili kajsije ili šta imate)
- 1 kašika meda
- 1 kašika mekanog maslaca
- 130-150 ml mleka
- 250 g kravljeg sitnog sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašika tečnog zasladjivača ( ja sam koristila sirup od javora)
- 2 žumanca
- 3 belanca
- 3 kašike kisele pavlake
- 1 kašika limunovog soka
- 1 puding od vanile
1. U mlako mleko dodamo šećer i kvasac, ostavimo oko 10 minuta da naraste.
2. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo zatim dodamo maslac i rukom izradimo. Dodamo mleko sa kvascem, žumance i dodamo toliko pavlake da dobijemo mekano, glatko testo. Prekrijemo i ostavimo oko 1 sat.
3. Mak i ostale sastojke pomešamo i dodamo toliko mleka da bude kremasto i prokuvamo. Ostavimo da se ohladi.
4. Sir izgnječimo sa jednom viljuškom, dodamo šećer i ako imate prirodni sirup od javora ili neke druge biljke. Ako nemate, dodajte 100 g više šećera u prahu. Zatim dodajte žumanca, limunov sok, pavlaku i prašak za puding. Sve pomešamo.
5. Uključimo rernu na 180 stepeni.
Oklagijom razvijemo testo malo veće od tepsije, za stranice od tepsije. Tepsiju obložimo sa papirom, stavimo koru i malo izbockamo viljuškom.
6. Ako je testo mekano, desetak minuta treba da stavimo tepsiju u frižider, da bi ga lakše premazali sa filom od maka.
7. Znači stavimo fil od maka.
8. Ulupamo sneg od belanaca, dodamo filu od sira, polako pomešamo i stavimo na mak. Izravnamo.
9. Otprilike 45-50 minuta (zavisi od rerne) pečemo na 180 stepeni. Ostavimo u tepsiji da se ohladi. Kolač treba da je skroz ohladjen, tek se tada može lepo seći.
Pre služenja pospemo šećerom u prahu.
Prijatno!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen