Translate

Donnerstag, 9. Juni 2016

Kocke sa makom i sirom

Od detinjstva obožavam kolače i testa sa makom, sa puno šećera. Moje bake sredom i petkom spremale su hranu bez mesa. Obično je bila neka čorba, zatim "nasuvo" sa makom, krompirom, sirom ili kolač dali sa makom, sa sirom, sa ludajom itd.Mislim da svi poznaju i svi ili skoro svi obožavaju štrudle sa makom. Mak je zdrav, usporava razvoj multiple skleroze, štiti kardiovaskularni sistem, reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi. Minerali i vitamini ublažavaju razdražljivost i stres.
Ovaj kolač je veoma ukusan, mekan i ima izuzetnu aromu. Veoma lako se priprema, a izgleda dekorativno. 
 Sastojci za tepsiju 38x26 cm:
  • 150 g brašna
  • 100 g ovsenog brašna 
  • 1/2 kašikica soli
  • 120 g mekanog maslaca
  • 10 g kvasca
  • 0,5 dl mleka
  • 1 kašikica šećera
  • 1 žumance
  • 1-2 kašike kisele pavlake
Fil od maka:
  • 250 g maka
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kašike pekmeza ( od višanja, ili narandže, ili kajsije ili šta imate)
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika mekanog maslaca
  • 130-150 ml mleka
Fil od sitnog sira:
  • 250 g kravljeg sitnog sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika tečnog zasladjivača ( ja sam koristila sirup od javora)
  • 2 žumanca
  • 3 belanca
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 puding od vanile


1. U mlako mleko dodamo šećer i kvasac, ostavimo oko 10 minuta da naraste.
2. Brašno pomešamo sa praškom za pecivo zatim dodamo maslac i rukom izradimo. Dodamo mleko sa kvascem, žumance i dodamo toliko pavlake da dobijemo mekano, glatko testo. Prekrijemo i ostavimo oko 1 sat. 
3. Mak i ostale sastojke pomešamo i dodamo toliko mleka da bude kremasto i prokuvamo. Ostavimo da se ohladi.
4. Sir izgnječimo sa jednom viljuškom, dodamo šećer i ako imate prirodni sirup od javora ili neke druge biljke. Ako nemate, dodajte 100 g više šećera u prahu. Zatim dodajte žumanca, limunov sok, pavlaku i prašak za puding. Sve pomešamo.
5. Uključimo rernu na 180 stepeni. 
Oklagijom razvijemo testo malo veće od tepsije, za stranice od tepsije. Tepsiju obložimo sa papirom, stavimo koru i malo izbockamo viljuškom.
6. Ako je testo mekano, desetak minuta treba da stavimo tepsiju u frižider, da bi ga lakše premazali sa filom od maka.
7. Znači stavimo fil od maka.
8. Ulupamo sneg od belanaca, dodamo filu od sira, polako pomešamo i stavimo na mak. Izravnamo.
9. Otprilike 45-50 minuta (zavisi od rerne) pečemo na 180 stepeni. Ostavimo u tepsiji da se ohladi. Kolač treba da je skroz ohladjen, tek se tada može lepo seći.
Pre služenja pospemo šećerom u prahu.



 
 Prijatno!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen