Translate

Donnerstag, 16. Juni 2016

Lagana kremčorba od graška, zelene salate i mente

Danas sam za ručak spremila ovu laganu, osvežavajuću krem čorbu, koja je jedna od mojih omiljenih. Da bi se što više sačuvali dragoceni vitamini i mineralne materije u povrću, tokom kuvanja ovo jelo uopšte ne sme da ključa. Grašak i zelena salata bogati su vitaminima A,B, C, miniralnim materijama kao što je gvoždje, magnezijum. Menta se koristi preko 10 000 godina u ishrani, u farmakologiji, u kozmetici.
Sa pravom nazivamo ovu čorbu vitaminskom bombom. Ako je još niste probali, savetujem vam da je sada probate. Za 30-40 minuta možete je spremiti, isplati se.
Potrebno za 4 osobe:
  • 1 crni luk
  • 1 mladi crni luk 
  • 3 kašike maslaca
  • 800 ml supe od povrća ( voda +jedna kocka za supu)
  • 300 g svežeg graška- može i smrznuti ( u smrznutom malo manje vitamina i minerala ima)
  • 1 kašika sitno iseckani listovi od mente
  • 1 zelena salata
  • 100 g slanine
  • 200 ml slatke pavlake za kuvanje
  • 2-3 parčeta tost ili beli hleb
  • sveže mleveni oraščići
  • so, biber i čili
1. Luk isečemo na sitne kocke. Maslac stavimo da se istopi, dodamo luk i na laganoj vatri dinstamo, da bude staklast. Ako koristimo smrznuti grašak, treba ga ostaviti da se odkravi.
2. Mlad luk u koso, isečemo na tanke kolutiće.
3. Slaninu isečemo na male kocke.
4. Zelenu salatu operemo, iskidamo na listove. Uzmemo 2 zelena lista. Iz sredine salate uzmemo oko jednu šaku bledožutih listova. Zelene listove iskidamo na komade. Blede, nežne listove isečemo na tanke rezance i podelimo u svaki tanjir za čorbu. 
5. Supu od povrća (voda+kocka supe) stavimo u jedan sud i pre nogo što proključa dodamo grašak. 3-4 minuta polako kuvamo, ali nesme da vri. Skinemo sa vatre i dodamo slatku pavlaku i iskidane zelene listove od salate. Sa štap mikserom izmiksamo, posolimo, pobiberimo i dodamo čili i oraščiće. Tost ili beli hleb (zavisi šta imamo kući), isečemo na sitne kocke, bez masnoće ispržimo sa sviju strana. Listove mente (nane) operemo, osušimo i sitno isečemo i dodamo na isečenu salatu u tanjirima. 
6. Podelili smo isečene blede listove od salate u svaki tanjir i preko stavili isečene listove od mente. Čorbu još jednom izmiksamo da bude penasta i sipamo u tanjire. Preko stavimo kockice slanine i kolutove mladog luka. Možda će potonuti u čorbi, nema veze. Preko stavimo pržene kockice od hleba.


Prijatno! 


 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen