Translate

Sonntag, 19. Juni 2016

Citromos csirkemell gombás tésztával-rántás nélkül

Régen, kb.  6-7 éve ettem először csirkemellet, rántás nélküli gombás szósszal felszolgált, hosszú metélt (Tagliolin) kíséretében. Azóta kéthetenként, néha sűrűbben is készítem ebédre vagy vacsorára, mert az egész család imádja. Soha nem lehet megunni, egyszerűen nem terheli meg a gyomort, könnyen emészthető. Még finomabb házi készítésű tésztával, igaz tovább tart az elkészítése. Az előnye az, hogy tudjuk mi van benne és tartósítószert biztos nem tartalmaz, ami nagyon is fontos. Azonkívül hamarabb megfől és az a sok energia meg szeretet, amit gyúrás közben beleadtunk, pótolhatatlan. 
A csirkemell diétába is illeszthető, természetessen a bőre nélkül készítjük. A csiperke szósz friss gombából, rántás nélkül készítjük és nem kell agyonfőzni, agyonpárolni a gombát.
A hozzávalók 4 személyre vannak feltüntetve.
A citromos csirkemellhez:
  • 4 csirkemell filé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kanál olaj a sütéshez
  • egy rozmaring ágacska
  • 1 cirom reszelt héja és 3-4 citrom szelet
  • só, bors
Gomba szósz:
  • 300 g csiperke (champignon)
  • 2 közepes hagyma
  • citromlé
  • 20 g vaj
  • 4 dl zöldségleves (4 dl meleg vízben feloldunk egy zöldségleves kockát)
  • 1 csomó metélőhagyma (snidling)
  • 125 g tejszín
  • só, bors
Pasta:
  • 400 g hosszúmetélt (tagliolin)

Elkészítés
Csirkemell:
1. A citromot megmossuk, szárazra töröljük és a héját lereszeljük. A fokhagymát megtisztítjuk és préseljük. 
2. A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük citrom reszelt héjával és a préselt fokhagymával.
3. A serpenyőben megmelegítjük az olajat, a csirkemell mindkét oldalát pirosra sütjük, a rozmaringgal és citrom szeletekkel együtt. További 8-10 percig készre sütjük lassú tűzön.
Nálam a képen 8 csirkemell van, mert dupla adagot készítettem.
Gomba szósz:
1. A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.
2. A gombát megtisztítjuk és 2/3 részét apró kockára vágjuk.
3. A vajat egy edényben megmelegítünk, hozzáadjuk a hagymát és rövid ideig üvegesre pároljuk. Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen, ne piruljon meg. Hozzáadjuk a kockára vágott gombát, egy kicsit együtt pároljuk. Hozzáadjuk a zöldséglevest és ha felforrt, lassú tűzön 5 percig főzzük.
4. Ez idő alatt, a megmaradt gombát vékony szeletekre szeljük és kis citromlevét teszünk rá, hogy szép fehér maradjon.
5. A gombát levegyük a tűzről és egy botmixerrel pépesítjük. 
6. Hozzáadjuk a darabolt metélőhagymát, a tejszínt és a gombaszeleteket. Sózzuk, borsozzuk, még egyszer tegyük vissza a tűzre. Mielőtt felforrna már el is készült.
A tésztát forrásban levő sós vízben kifőzzük. Ne legyen túl puha!
Előmelegített tányerokra tálaljuk. Egy nagyobb húsvillára feltekerjük a tésztát, tegyük a tányerra. A gomba szósszal meglocsoljuk és mellé helyezzük a csirkemellet.


Jó étvágyat! 




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen