Lédús, ízletes rebarbara - eper álom
Különös zöldség a rebarbara, amit gyümölcsként is fogyasztunk, ugyanis, nem a levelét, nem a gyökerét, sem a termését nem esszük, hanem a szárát fogyasztjuk. Gyógyhatásáról már több mint 4500 éve ismert, a konyhában azonban nem olyan rég óta használják. Én először süteményként és lekvárként (eper-rebarbara) ettem. Különös savanykás íze nagyon jól harmonizál az eper édes ízével.
Ez a recept is rebarbara és eper kompozícióról szól. A következő képsorozaton követni tudjátok a legfontosabb részleteket az elkészítésénél. Minden tavasszal csinálok ilyen tortát a családom és barátaim megelégedésére. Próbáljátok ki ti is, ez egy stresszmentes recept. Istenien finom!
Hozzávalók
A tésztához:
- 75 g puha vaj
- 1 vaníliás cukor
- 75 g cukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csapott mokkás kanál sütőpor
- 70 g liszt
- 250 g rebarbara
- 8 zselatin lap
- 500 g joghurt ( sűrű, krémes natur joghurt)
- 50 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 400 ml hideg tejszín ( állati eredetű)
- 500 g eper
- 1 gyümölcskocsonya ( zselatin por)
- tejszínhab
- durvára vágott pisztácia
1. Egy 26 cm átmérőjű torta sütőt béleljünk ki papírral, az oldalát kicsit kenjük ki vajjal, lisztezzük meg.
A rebarbara mindkét végét vágjuk le, vékonyan fejtsük le a külső héját. Én egy zöldséges kiskéssel megfogom a külső szálakat és egy gyors mozdulattal lehúzom a szárról. Ha túl szálkás lenne, azt a részt inkább hagyjuk ki, majd daraboljuk 3 cm kockákra. A légkeverésű sütőt 160 fokra kapcsoljuk be.
2. A vajat habosra keverjük a mixerrel. Apránként hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és tovább keverjük. Hozzáadjuk a tojást és a maximális gyorsaságon jó fél percig keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a keverék közé szitáljuk. Összekeverjük és a masszát a tortaformába símitjuk. A rebarbara kockákat gyűrűformában rárakjuk a tésztára, 2 cm szabadon hagyva a szélén (lásd a képen). Kb 20 percig sütjük (sütőtől függően). Amikor kisült a torta karikát levegyük és egy rácson hagyjuk kihülni.
3. Ha kihült, tegyük egy tortatartóra és egy torta abronccsal vegyük körül.
A földiepret megmossuk, levágjuk a szárát és kis darabokra vágjuk.
A zselatint a csomagoláson levő utasítás szerint elkészítjük.
A joghurtot elkeverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
A zselatin felovasztjuk és a tűzről levéve, 3-4 kanál joghurtot keverünk közé. Gyorsan kell keverni egy kézi habverővel, különben csomós lesz. Összekeverjük a cukros joghurttal, legjobb atovább is a kézi habverővel dolgozni. A joghurtos krémet betegyük a hűtőbe.
A tejszínhabot mixerrel keményre verjük és amint a joghurtos krém elkezdett keménykedni, óvatossan hozzákeverjük. A krém 1/3 kivesszük, a többibe pedig belekeverjük a darabos epret. Ezt a krémet elosztjuk a tésztán. Végül az egészre rásímítjuk a félretett joghurtos krémet.
4. Az öntethez a zselatinport elkészítjük a csomagoláson levő utasítás szerint. Ha előírja, adjunk hozzá cukrot is (1-2 kanál), álltalában nem tartalmaz cukrot. Ha a zselatinpor nem eperízű, henem csak sima, átlátszó, akkor víz helyett eperlét is használhatunk. Fontos, hogy piros színe legyen a zselatinos öntetnek. Óvatosan ráöntjük a joghurtos krémre, hogy márványos legyen. Esetleg egy vékony pengéjű késsel kissé megcakkozzuk.
A tortát 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Én egy éjszakára a hűtőszekrényben hagyom.
Másnap leveszem róla a torta abroncsot és tejszínhabbal, durvára vágott pisztáciával díszítem. Vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük.
Istenien finom!
Jó étvágyat!
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen