Translate

Mittwoch, 8. Juni 2016

Túrós-mákos szelet

Gyermekkorom óta szeretem a mákos tésztát, mákos kalácsot-süteményt. A nagyanyám és anyukám sűrűn sütöttek mákos kalácsot, mert mákból mindig volt bőven a házban. Sokan termesztették, nekünk is volt a kertben egy negyed hold, vagy fél hold mákunk. Sok dolog volt a mák termesztés körül, de megérte a fáradságot. 
Ezt a receptet először Barbi konyhája -ban láttam és ki is próbáltam. Nagyon finom, lágy és krémes a túró és a mák keveréke. Én a félszáraz tehéntúró helyett, krémessebb tehéntúrót használtam, mert egyszerűen itt nálunk nincs "rendes" tehéntúró és a xilit helyett, cukrot használtam. Köszönöm szépen a receptet Barbi. :)

Hozzávalók egy 38x26 cm tepsihez:
  • 150 g finomliszt
  • 100 g zabliszt
  • ½ kávéskanálnyi  só
  • 120 g puha vaj
  • 10 g élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál kristálycukor 
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 evőkanál tejföl
 A máktöltelékhez:
  • 250 g darált mák
  • 100 g porcukor
  • 2 ek. lekvár (meggy, narancs, barack vagy ami van)
  • 1 ek. méz
  • 1 ek. puha vaj
  • kb. 130-150 ml tej
 A túrótöltelékhez:

  • 250 g félszáraz tehéntúró
  • 100 g porcukor
  • 1 ek. folyékony édesítő (én juhar szirupot használtam)
  • 2 tojás sárgája
  • 3 tojás fehérje
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 cs. vaníliaízű pudingpor
 Elkészítés:

1. Jó langyos tejben  feloldjuk a cukrot és az élesztőt felfuttatjuk benne.
2. A lisztet elkeverjük a sóval és a puha vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgáját és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy puha, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelsztjük.
3. A mákot összekeverjük a többi hozzávalóval, összefőzzük annyi tejjel, hogy jól kenhető krémet kapjunk. Félretsszük hülni.
4. Ha kell a túrót összetörjük villával ( az enyém jó krémes volt, nem kellett külön összetörni), hozzáadjuk az édesítőt, a porcukrot, a tojás sárgáját, cirtomlevét, a tefölt és a pudingport, majd összekeverjük. Nálam a túró krém kicsit lágy volt közvetlenül a sütés után, de mire teljessen kihült és föleg az a pár szelet, ami megmaradt másnapra szépen megszilárdult.
5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
6. A tésztát kinyújtjuk, úgy hogy kicsit nagyobb legyen a tepsitől, hogy az oldalára is jusson a tésztából. A kinyújtott tésztát kissé meglisztezzük, a nyújtófára tekerjük és gyors mozdulattal a papírral bélelt tesibe illesztjük. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 
7. Ha túl lágy a tészta 10-15 percre tegyük hűtőbe, könnyebben rákenjük a mákos krémet. Szépen símitjuk el a tésztán.
8. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, óvatossan összekeverjük a túrós krémmel és rásímitjuk a mákos krémre.
9. Kb. 45-50 percig sütjük 180 fokon. A tepsiben hagyjuk kihülni. Tetszés szerinti nagyságúra szeleteljük és tálalás előtt porcukorral megszitáljuk.





Jó étvágyat!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen