Translate

Freitag, 17. Juni 2016

Rolat sa malinama i krem sirom

Juče sam spremila ovaj divan rolat, koji ne samo da lepo izgleda, nego je i veoma ukusan, prosto se topi u ustima. Toliko je kremast, a istovremeno vazdušast i osvežavajući, sa malo kalorija. Nije presladak, nego je savršena harmonija ukusa čokolade i malina. 
Kažu malina je ukus otmenosti ili crveno zlato, koje je moćni antioksidans, odlična je zaštita od mnogih bolesti. Za sve sladokusce, koje vole zdrave poslastice, predlažem ovaj recept. Komad sadrži 350 kcal.
Sastojci
Za piškotu (tepsija 30x40 cm):
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • prstohvat soli
  • 80 g brašna
  • 20 g gustine
  • 20 g kakao praha bez šećera
  • 1 kafena kašikica praška za pecivo
 Krem:
  • 500 g malina
  • 125 g šećera
  • 8 listića želatina
  • 250 g krem sira 
  • 500 ml slatke pavlake ( ja koristim kravlju slatku pavlaku masnoće 35%)
  • 2 vanilin šećer
  • oko 100 g pekmeza od maline
Priprema:
1. Uključimo rernu bez ventilatora na 220 stepeni. 
Belanca ulupamo sa soli i sa šećerom u čvrst sneg. Žumanca takodje ulupamo da bude gusto i da dobije svetlu boju, oko 3 minuta. Dodamo u belanca i pažljivo promešamo. 
Brašno izmešamo sa praškom za pecivo, sa gustinom i sa kakao prahom i prosejemo u masu od jaja. Veoma oprezno pomešamo, pazimo da ne izlomimo sneg! 
Masu sipamo u pleh obložen papirom za pečenje kolača, lepo izravnamo i stavimo da se peče oko 10 minuta (zavisi od rerne). Piškota ne sme previše da se isuši.
2. Jednu čistu kuhinjsku krpu pospemo sa kristal šećerom i na nju izvrnemo piškotu. Odmah urolamo i ostavimo da se ohladi.
3. Listiće želatina jedan po jedan stavimo u hladnu vodu da se omekšaju. Izmerimo 400 g maline, koristimo samo isključivo zrele i zdrave, zato dobro pregledajmo pre nego što ih štap mikserom izmiksamo. Pire od malina stavimo u cetku sa malim rupicama i sa kašikom ocedimo od semenki. U dobijeni sos dodamo 125 g šećera. Ako volite još sladje, možete dodati malo više šećera. Sve promešamo sa krem sirom.
4. Omekšali želatin ocedimo, stavimo na laganu vatru i pustimo da se istopi. Sklonimo sa vatre, nekoliko sekundi sačekamo da se hladi i dodamo želatinu 3-4 kašike krema od malina-sir mase. Dobro izmešamo i tek tada sjedinimo sa ostatkom krema. Ostavimo u frižideru dok ulupamo šlag. Ulupamo 250 ml slatke pavlake sa 1 vanilin šećerom u čvstu penu. Oprezno izmešamo sa kremom od malina. Ostavimo u frižideru.
5. Ohladjenu piškotu (treba da je na kuhinjskoj krpi!) tanko namažemo sa pekmezom od malina. Preko rasporedimo ohladjeni krem od maline. Pomoću krpe urolamo, tako umotan  sa krpom ostavimo u frižideru 1-2 sata. 
6. 250 ml slatke pavlake ulupamo i sa jednom polovinom šlaga presvučemo rolat, a sa drugom polovinom ga ukrasimo. Ostavimo u frižideru još oko 1-2 sata. Ja uvek ostavljam da prenoći u frižideru.
7. Pre posluživanja ukrasimo sa ostatkom malina i sa svežim listovima mente (nane).



Prijatno! 

  

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen