Translate

Freitag, 17. Juni 2016

Málnakrémes piskótatekercs

Az az igazság, hogy rajongunk a túrókrémes tortákért, én pedig előszeretettel készítem a gyümölcsös változatát, attól függően, hogy melyik gyümölcs szezonja van. Ezek a torták nemcsak pillekönnyűek, habosak és frissítőek, hanem a kalóriatartalmuk is kevessebb, mint a klasszikus tortáké. Cukrot csak mérsékelten használok, helyette a természetes édesítőknek adok előnyt, ilyen pl. a juharszirup. Egy ilyen krémes, ellenállhatatlan tortaszelet, mindössze 350 kcal tartalmaz.
 Fontos, hogy csakis egészséges, érett málnát használjunk a krémhez. Hűtőszekrényben több napig is friss marad-amennyiben marad még belőle. Próbáljátok ki ti is! :)
Ime a recept 4 személyre:
Piskóta:
  • 4 tojás 
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • 80 g liszt
  • 20 g étkezési keményítő  
  • 20 g cukrozatlan kakaópor
  • 1 káveskanál sütőpor
 Krém:
  • 500 g málna
  • 125 g cukor
  • 8 zselatin lap
  • 250 g krémtúró
  • 500 ml tejszín ( állati eredetű, 35% zsirtartalmú)
  • 2 vaníliás cukor
  • kb. 100 g málna lekvár
Így készül:
1. A sütőt melegítsük előre 220 fokra ( a légkeverőt kapcsoljuk ki, tehát nem légkeverősben kell sütni!).
A tojások fehérjét és sárgáját válasszuk szét. A fehérjéhez adjuk a csipet sót, verjük kemény habbá, apródonként adjuk hozzá a 100 g cukrot. 
A sárgágat is keverjük ki habosra, kb 3 percig. Adjuk a habhoz, lassan keverjük össze. A lisztet keverjük össze a kakóporral, a keményítővel és a sütőporral, majd szitáljuk a habba. Óvatossan keverjük össze a masszát, ügyelve, hogy a habot ne törjük össze. A papírral bélelt tepsibe öntjük, lehetőleg egy -két mozdulattal. Ne kanalazzuk a masszát, mert azzal is csak jobban összetörjük az érzékeny habot. Én egy 30x40 cm tepsiben sütöttem, kb 10 percig. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert akkor nehezebben lehet feltekerni.
2. Egy tiszta konyharuhára szórjunk kristálycukrot és arra borítsuk ki a piskótát. Húzzuk le róla a papírt és a konyharuha segítségével tekerjük fel. Hagyjuk kihülni.
3. A zselatinlapokat egyenként tegyük hideg vízbe, hogy megpuhuljon. 400 g málnát válogassuk ki, csak érett, egészséges gyümölcsöt használjunk. Egy mixerrel pépesítjük és egy szitán törjük át. Adjunk hozzá 125 g cukrot. Aki édesebben szereti, tehet hozzá több cukrot. Összekeverjük a krémtúróval. 
4. A zselatint kinyomkodjuk, lassú tűzön olvasszuk fel ( vagy az utasítás szerint elkészítsük). Amikor felovadt, vegyük le a tűzről, kicsit hűtsük és adjunk hozzá 3-4 kanál málnás túrót és gyors mozdulatokkal keverjük össze. Majd adjuk a tübbi málnás túrókrémhez. Keverjük az egészet össze. 250 ml tejszínt verjünk kemény habbá, 1 vaníliás cukorral. Amikor kicsit keményedni kezd a túrókrém, óvatossan keverjük össze a tejszínhabbal. 
5. A kihült piskótát kenjük meg málnalekvárral. Osszuk el rajta a túrókrémet, símitsuk el és a konyharuha segítségével tekerjük fel. Hagyjuk a konyharuhában becsomagolva és tegyük a hűtőszekrénybe kb 1-2 órára.
6. 250 ml tejszínhabot 1 vaníliás cukrorral verjünk kemény habbá. Felével vonjuk be a piskótatekercset, a másik felével pedig díszítsük ki. Tegyük vissza a hűtőbe. Én egy éjszakára a hűtőben hagyom.
7. Tálaláskor a megmaradt málnával és metallvélel díszítsük

 Jó étvágyat!

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen